دانستههای ما از کیشِ مهر و گونهی نیایش آن در مهرکدهها، چون دیگر آیینهای برخاسته از ایران «مانوی» و «مزدکی» بسیار ناچیز است. اندیشمندان پیشین ایرانی و هندی، تاریخنگاران یونانی و رومی نبشتارهای روشنی از میترا، جایگاه مردمی و گونهی پرستش او در مهرکدهها برجای نگذاشتهاند و آنچه هست نهتنها چندان گویا نیست، بلکه بیشتر پراکنده و تحریف شده است. از دیگرسو بیشتر دانستههای امروز از آنِ بیگانگان است و چندان یک سویه و کینهتوزانه، که گویی مسیحیت حق است و میترا باطل. کاوشهای باستانشناسی مهرکدهها در ایران نیز به اندازهای ناچیز است که اشاره به آن جز حقارت سازمان باستانشناسی و شرمساری باستانشناسان با دستانی خالی چیزی بیش نیست.
در این راستا، کاوش مهرکدههای دشتستان (محمدآباد، گوسعیدی و گوگاه) با همهی کاستیها دستکم یکی از نخستین گامهای شناخت نیایش مهر در ایران است، هرچند کاوش آن با بیاعتنایی میراث بوشهر و جداییهای ده ساله همراه بوده است! امروز محوطهی محمدآباد و بهویژه مهرکدهی آن، به گونهای است که دست بر دست و روز به روز به ویرانی یکسره و تخریب یکپارچهی آن چشم دوختهایم و سد البته که میراث بوشهر نه نگران است و نه مسئول!
این کتاب دربرگیرندهی کاوش و پژوهش مهرکدههای دشتستان میباشد که در 351 صفحه وزیری، با جلد گالینگور توسط انتشارات دادکین به چاپ رسیده است.
ویراستار: سمیرا ایمنی
طراحی جلد: اونیش امین الهی
طراحی پوستر: مهتا هوشمند مظفری
برای تهیه کتاب به صفحهی اینیستاگرام انتشارات دادکین یا صفحهی اسماعیل یغمایی پیام دهید.
esmaeil_yaghmaei@
dadkinpublisher@